***

Wraz z nadejściem kwietnia, niczym z piosenki Grechuty zajaśniało, zapachniało — wiosna, ach to ty! Koniec nudy na talerzu, niech będzie kolorowo, kwieciście i świeżo ! Posiłek zawsze zaczynamy oczami dlatego ma on zachęcać, kusić i prowokować inne zmysły. Na talerzach zaczną królować zielone warzywa, nowalijki, soczyste owoce i kwiaty. Wystarczy nieco uruchomić wyobraźnię, by proste dania wyglądały efektownie i bardzo wiosennie.

ORZEŹWIAJĄCA SAŁATKA Z BRATKAMI

Składniki:

mix sałat (opakowanie)
jadalne kwiaty
pół opakowania fety
garstka oliwek
ogórek
kilka rzodkiewek
garstka zielonego groszku (ugotowanego)
listki bazylii
ocet balsamiczny kremowy

Wykonanie:

Umyte rzodkiewki i ogórka kroimy na talarki, fetę w kostkę. Mieszamy z sałatami, groszkiem i oliwkami. Dodajemy listki bazylii, dekorujemy kwiatami i polewamy octem.

ZUPA KREM SZPINAKOWOGROSZKOWA Z MIĘTĄ

Składniki:

ok 2 szklanki zielonego groszku
kilka bryłek mrożonego szpinaku (lub kilka garści świeżego, drobno posiekanego)
garść świeżej mięty
kilka szklanek wody (zależy jaką chcemy gęstość zupy)
cebula
pietruszka korzeń
sól, pieprz
jogurt naturalny

Wykonanie:

Do osolonej wody wrzucamy pietruszkę i cebulę, gotujemy kilka minut. Po tym czasie wrzucamy groszek i szpinak, na wolnym ogniu gotujemy około 15 minut. Pod koniec wyłączamy, doprawiamy pieprzem i świeżą miętą. Gdy warzywa przestygną całość miksujemy na krem. Podajemy z jogurtem.

LEKKI SERNIKBORÓWKAMI NA KRUCHYM SPODZIE

Składniki:

1 kg dobrze zmielonego twarogu
2 łyżki żelatyny
3 łyżki skórki pomarańczowej
3 łyżki ksylitolu (najlepiej zmielonego)
3 -4 kopiate łyżki twardego oleju kokosowego
ok 1,5 — 2 szklanki dowolnych płatków i bakalii
(u mnie musli z owocami, trochę domowej granoli, wiórki, słonecznik)
*miód — opcjonalnie (gdy płatki nie są słodkawe)
borówki amerykańskie (min szklanka)
wiórki kokosa

Wykonanie:

Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami wody, podgrzewamy do rozpuszczenia (nie wolno zagotować). Ser mieszamy z ksylitolem, żelatyną i połową borówek. Różne rodzaje płatków i bakalii mielimy drobno, dodajemy olej kokosowy i opcjonalnie troszkę miodu. Całość dokładnie mieszamy i układamy na spodzie formy, mocno ugniatając. Na wierzch nakładamy ser, górę dekorujemy wiórkami i borówkami oraz jadalnymi kwiatami.

Smacznego !

 

Tagi: , , , , ,

Komentarze